Biologische of Organic wijn

Gemotiveerd door de toenemende vraag naar ecologische producten en de groeiende aandacht voor gezondheid en een schoner milieu, stappen steeds meer wijnboeren over op biologische druiventeelt. En dat heeft inmiddels ook effect op de conventionele wijnbouwers; zij trekken lering uit de biologische en biodynamische aanpak.

Welke wijn biologisch genoemd mag worden, is duidelijk gereguleerd. De wijn moet gemaakt zijn van druiven die biologisch zijn geteeld en de druiven moeten in de wijnkelder volgens strikte voorwaarden worden verwerkt. Hierdoor zijn een aantal technieken waarmee men fouten kan corrigeren verboden. Dit wordt geregeld door de biologische regelgeving vanuit de EU. Sinds 1 juli 2010 bestaat vanuit de EU het bio-logo (een groen blaadje) voor gecertificeerde biologische producten. Aan een biologische wijn mogen nog steeds commerciële gist, eiwit of enzymen worden toegevoegd.

De biologische wijnboer moet creatief zijn in het zoeken naar manieren om zijn druivenstokken en druiven te beschermen en goed te laten groeien. Het niet omploegen van de grond tussen de wijnstokken geeft weliswaar meer biodiversiteit, maar zorgt er ook voor dat het oppervlakkige wortelstelsel blijft groeien ten koste van de belangrijkere, dieperliggende wortels van de wijnstok. Maar doordat er geen kunstmest gebruikt wordt, groeien de wortels daarentegen vaak weer dieper in de grond om voldoende voedingsstoffen te vinden.

De druiven voor biologische wijn worden vrijwel altijd met de hand geplukt en tijdens het plukken geselecteerd. Hiermee wordt voorkomen dat er ongewenste bijvangst (insecten, takken, bladeren) in de wijn terecht komt. De biologische aanpak draagt op verschillende manieren positief bij aan de kwaliteit en de smaak van de wijn.

Er zijn veel kleine wijnboeren die biologisch werken, maar die dat vanwege de hoge certificeringskosten en de administratieve rompslomp zonder certificaat doen. Er zijn ook wijnboeren die strikt genomen wel voldoen aan de bio-regels, maar de grens opzoeken van wat toelaatbaar is of toch moeite hebben met het gebruik van koper als alternatief voor synthetische bestrijdingsmiddelen.

biologische wijnbouw

Ons aanbod biologische wijnen

keyboard_arrow_up