Wijnmaker Le Mazelet

Le Mazelet is een biologische wijngaard van ca. 5 ha tussen de uitlopers van de Franse Cevennen, ten westen van de Rhône-vallei, op een hoogte van 210 meter. Ronald van Breemen en Kim Nasmyth zwaaien er de scepter.

De vallei biedt bescherming tegen de sterke, noordelijke Mistral-winden. Het heersende micro-klimaat brengt tegen het einde van het seizoen heldere zonnige dagen en koele nachten. Hierdoor bereiken de druiven op het juiste moment hun optimale rijpheid. Dankzij het terroir van klei-kalksteenbodems hebben de wijnen van Le Mazelet structuur en volheid.

Biologische wijnmaker Le Mazelet handmatige pluk
Ronald van Breemen Le Mazelet st Felix de palieres

Biodiversiteit in de wijngaard

De wijngaarden van Le Mazelet zijn beplant met rode druivensoorten (Grenache, Syrah, Mourvèdre en nieuwe aanplant van Cinsault en Pinot Noir) en witte druivensoorten (nieuwe aanplant van Viognier, Grenache Blanc en Vermentino). De wijngaard wordt om de andere rij gecultiveerd vanwege biodiversiteit en kwaliteit. Er worden geen herbiciden en pesticiden gebruikt en het gebruik van kopersulfaat en zwavel is beperkt. Er is een overvloed aan dieren in het wild. In het voorjaar echoot door de wijngaard het geluid van kikkers en in de zomer leven tussen de rijen wijnstokken insecten, hagedissen en vogels.

Dicht bij de natuur

De filosofie van de Le Mazelet wijnmakers is om zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven, zowel voor het druiventeeltproces als voor de wijnbereiding. In 2012 kocht de in Oxford gevestigde biochemicus Kim Nasmyth de kleine, vervallen wijngaard en begon met de hulp van familie en vrienden met het herstel ervan. Hij werd vergezeld door Ronald van Breemen, een Nederlandse hotelprofessional, die sinds 2003 in Frankrijk woont en werkt. Samen met hun families delen ze een passie voor het maken van biologische wijnen met karakter en authenticiteit.

Ronald van Breemen Le Mazelet st Felix de palieres
Ronald van Breemen Le Mazelet st Felix de palieres
Ronald van Breemen Le Mazelet st Felix de palieres
Ronald van Breemen Le Mazelet st Felix de palieres
Ronald van Breemen Le Mazelet st Felix de palieres
Ronald van Breemen Le Mazelet st Felix de palieres
Ronald van Breemen Le Mazelet st Felix de palieres

Fermentatie en smaak

Alle druiven worden geselecteerd en met de hand geplukt in de wijngaard. De wijn wordt gemaakt in de kelders van Le Mazelet met behulp van spontane fermentatie uit inheemse gistculturen. Door vlak voor de oogst een voorkweek (‘pied de cuve’) voor te bereiden en door de temperatuur te regelen, zorgen deze makers voor een effectieve en gecontroleerde primaire fermentatie.

Kim Nasmyth en Ronald van Breemen streven ernaar fruitige, aromatische, volle wijnen te produceren met de typische Languedoc-kenmerken van kruiden en zwarte bessen. Alle wijnen worden ter plaatse gebotteld.

Proef de wijnen van Le Mazelet zelf!
keyboard_arrow_up