Wijnmaker Domaine Sauvète

Sauvète is al sinds 5 generaties een familiedomein, dat tegenwoordig wordt geleid door dochter Mathilde Sauvète en haar ouders Jérôme en Dominique.

Het domein ligt te midden van de kastelen van de Loire-vallei op slechts twee en een half uur rijden van Parijs. De wijngaarden beslaan bij elkaar ca. 18 ha. en zijn gelegen rondom Monthou-sur-Cher, een dorp tussen met wijnranken begroeide hellingen die zijn gevormd door twee rivieren die samenvloeien in de even verderop gelegen Cher.

Voor domein Sauvète is de voornaamste witte druivensoort Sauvignon en voor rood zijn dat voornamelijk de rode druivenrassen Gamay en Malbec. Men beschikt ook over kleine oppervlakten Pineau Aunis (voor de Méli-Melo rosé) en Cabernet Franc (t.b.v. cuvées zoals Antéa).

Luisteren naar de natuur

Jérôme: ‘Wij hebben jarenlang naar de natuur geluisterd en haar geobserveerd, en zo hebben wij ons prachtige terroir leren kennen. Het is de vastberadenheid om zowel de bodem als de planten te beschermen, gekoppeld aan de bezorgdheid over het milieu, die ons ertoe heeft gebracht om in onze wijngaarden biologisch te werken volgens de standaarden van het Ecocert-certificaat’.

20 jaar volledig biologisch

Sauvète is een onafhankelijke wijnbouwer, die de wijnstokken op biodynamische wijze cultiveert. De familie oogst de druiven, vinifieert de wijnen en brengt alles zelf op de markt. Men werkt al meer dan 20 jaar volledig biologisch. Er wordt manueel geoogst en vinificatie vindt uitsluitend plaats met inheemse gisten. Om de wijnstokken te beschermen, gebruikt de familie uitsluitend producten van natuurlijke oorsprong en plantaardige preparaten.

Schitterende wijnen

De wijngaarden hebben alles om schitterende wijnen te kunnen maken: een uitzonderlijke geografische ligging, een rijke en gevarieerde bodem, het juiste klimaat en de juiste hoeveelheid zon. Dat betekent dat de wijnmakers van Sauvète zo weinig mogelijk ingrijpen en het aan de natuur zelf overlaten om de volle rijkdom van het terroir naar voren te brengen.

Proef de wijnen van Domaine Sauvète zelf
keyboard_arrow_up