Natuurwijn

Natuurwijn is wijn in zijn meest pure vorm. Een wijn is een natuurwijn als de wijnmaker de algemene regels voor natuurlijke wijnproductie heeft gevolgd. Natuurwijn is (nog) niet aan regelgeving onderworpen, iedereen mag zijn wijn “natuurwijn” noemen. De ongeschreven regels zijn: handplukken, fermentatie met natuurlijk voorkomende gisten (= spontane fermentatie), geen filtratie en sulfieten worden niet of slechts in zeer beperkte mate gebruikt.

Bij de natuurlijke wijnproductie wordt ingrijpen in het proces vermeden, evenals de toevoeging van wijngist om de gisting op gang te brengen. Dat wordt overgelaten aan de (wilde of inheemse) gistcellen die van nature op de druif aanwezig zijn, wat in de wijnterminologie “spontane vergisting” wordt genoemd.

Na de fermentatie zinken de gisten naar de bodem van de fermentatietank en wordt de wijn boven de gisten weggepompt. Bij conventionele wijn wordt deze vervolgens gefilterd en voor de botteling beschermd tegen oxidatie met behulp van sulfieten (zwavel). Bij de productie van natuurlijke wijn is geen sprake van filtratie. Natuurwijnen worden normaal gesproken niet of slechts in zeer geringe mate gezwaveld.

Natuurwijnen hebben vaak een wat andere smaak dan de meeste conventionele wijnen, ze zijn troebel en meer ‘funky’. Natuurwijnen zijn in opkomst en een sterke trend in de wijnscenes van grote steden als Amsterdam en Rotterdam. Natuurwijn drinkt men inmiddels ook in groter gezelschap en er zijn wijnbars die alleen natuurwijn op de kaart hebben staan. Natuurwijn – ook wel natural wine, raw wine of vin naturel genoemd – heeft een duidelijke plaats ingenomen in de wijnwereld en is op weg om meer en meer deel uit te maken van de wijndrinkende samenleving.

Natuurlijke wijnen openen ook een nieuwe wereld voor veel mensen die voorheen niet van de smaak van wijn hielden. Doordat ze enerzijds nauwelijks zwavelhoudend zijn en anderzijds ongefilterd blijven, smaken ze anders dan conventioneel geproduceerde wijnen. Daarnaast zijn ze door hun speciale productiemethode ook interessant voor mensen die de zwavel (sulfiet) in wijn slecht kunnen verdragen. Een hardnekkig misverstand is dat sulfieten verantwoordelijk zijn voor hoofdpijn na het drinken van wijn. Dat klopt niet, de hoeveelheid genuttigde alcohol is meestal de boosdoener. DIMmen: Drink In Moderation, is altijd ons advies!

Ons aanbod natuurwijnen

keyboard_arrow_up