De naam van de serie ‘Wild Nature’ wijnen doet in eerste instantie niet vermoeden dat het hier gaat om een Italiaanse wijnmaker. Maar als je het etiket nader bestudeert, dan ontdek je dat de wijnen worden gemaakt door Lorenzo Fidora. De familie Fidora beschikt over meerdere wijngaarden in de regio’s rond Verona en Venetië.
Deze familie is al sinds 1974 pionier op gebied van biodynamische landbouw. Toen besloot Guido Fidora het landgoed van de familie om te zetten in biologische landbouw. In die tijd was dat verre van gebruikelijk. Het woord ‘biologisch’ werd niet eens in verband gebracht met wijnbouw.
Oude principes en nieuwe technologie
Bij Fidora betekent biologisch zijn niet alleen teruggaan naar een aantal “goede oude principes”, het betekent ook een stap voorwaarts zetten op het gebied van kwaliteit, gezondheid, duurzaamheid en verantwoordelijkheid voor het milieu. Men beschouwt het matchen van de nieuwste technologie in deze sector met de ervaring die de oudere generaties hebben geërfd als fundamenteel. De wijngaarden worden verbouwd volgens twee algemene concepten: het vermijden van chemicaliën en de ontwikkeling van biodiversiteit.
Biodiversiteit
Biodiversiteit in de wijngaard door te kiezen voor percelen die grenzen aan bomenrijen, oevers, weilanden, heggen, bosjes en vijvers. Hierdoor ontstaat een biotoop dat de wijngaarden bijzonder maakt en de natuurlijke aanwezigheid van dieren in het wild stimuleert.
Verbondenheid met de natuur
De huidige en vierde generatie Fidora wil in haar wijngaarden bij Verona en Venetië wijnen maken die de unieke kenmerken van inheemse druivensoorten, lokale geologie en klimaat weerspiegelen. Kortom, echte terroirwijnen. De naam Wild Nature drukt de verbondenheid uit met de natuur. Op de landgoederen leeft een overvloed aan hazen, vossen, fazanten, eenden en vele andere soorten roof- en trekvogels. Deze worden op de flessen afgebeeld.