Wijnmaker Sauvella

Een van de grootste wijngebieden van Catalonië is de Costers del Segre.

De wijntraditie in deze regio tussen de uitlopers van de Pyreneeën gaat vele eeuwen terug, maar ging gedurende de jaren zestig verloren. Wijnmaker Jeroen Nagtegaal volgt met zijn bodega Sauvella de oude cultuur nu op een moderne manier. Op 500 meter hoogte teelt hij een mix van inheemse en meer algemeen voorkomende druiven als Cabernet Sauvignon, Syrah en Grenache die allemaal goed gedijen in het extreme bergklimaat en op de bodem van roodachtige mergel en zandsteen. Dit alles doet hij met veel liefde voor het vak en speciale aandacht voor het milieu.

Jeroen Nagtegaal wijnmaker Sauvella Orcau Catalunya Spain
Biologische wijnmaker Sauvella karaf en glazen

Natuurlijke wijnen

Sauvella’s wijnen zijn allemaal natuurlijke wijnen. Dit betekent dat wordt gewerkt met 100% biologische druiven die worden geteeld in de eigen wijngaarden die zijn gelegen op de heuvelflanken van het dorpje Orcau. In plaats van de grond tussen de wijnstokken ieder jaar open te trekken, heeft natuurlijke vegetatie hier de vrijheid om onder en tussen de wijnstokken door te groeien. De bedekking vermindert bodemerosie, werkt als meststof, verhoogt de beschikbaarheid van voedingsstoffen in de bodem en verbetert het vermogen om water vast te houden. Het is bovendien begrazing voor de kudde Southdown-schapen. Hierdoor ontstaat een nieuw en biologisch divers ecosysteem van gecultiveerde wijnstokken en wilde planten tot vee en nuttige roofdierinsecten.

Gisting

De wijnen van Sauvella worden gemaakt met minimale tussenkomst waardoor de fermentatie alleen ontstaat door de natuurlijke gisten op de druiven zelf. Vervolgens ondergaan de wijnen nog een tweede gisting – malolactische gisting genaamd – die harde zuren omzet in zachtere. Sauvella filtert haar wijnen nooit, zodat alle smaken zich op de fles kunnen blijven ontwikkelen. De enige afscheiding van sediment in het proces van wijn maken wordt gedaan door te decanteren op tank- of vatniveau.

Biologische wijnmaker Sauvella druiven castel orcau
Orcau Catalunya
Ruta del Vi Lleida Costers del Segre Catalunya Orcau Sauvella
Biologische wijnmaker Sauvella druiventros
Pascal Noordover en Martine van IJperen Wijnkoperij Van Paesen Wassenaar en Oud Beijerland
Biologische wijnmaker Sauvella Southdown schapen
Wijnmaker Sauvella Orca Spain natuurwijn biologische wijn natural wines

Topwijnen van Spanje

De aanpak van Sauvella resulteert in natuurwijnen van hoge kwaliteit en met onderscheidend karakter. Over het algemeen complex, maar toch soepel van smaak en intens van kleur. Jeroen Nagtegaal heeft daarmee een mooie plek veroverd onder de topwijnen van Spanje. De selectie van Sauvella omvat elegante witte, rosé, maar voornamelijk de rode wijnen, zowel jong als eiken gerijpt.

De wijnen van Sauvella: nu bestelbaar!
keyboard_arrow_up