De keuze welke wijn geschonken wordt bij welk gerecht is niet altijd makkelijk. Wij hebben in onze wijnzoeker getracht om deze keuze te vergemakkelijken. Bij iedere wijn staat vermeld bij welke gerechten deze het beste past.
Uiteindelijk is alles een kwestie van smaak en bepaal je zelf wat je lekker vindt. Bovendien is het zo dat een hoofdgerecht door de combinatie met bepaalde sauzen, groentes en andere bijgerechten beter past bij een andere wijn dan de klassieke combinaties die we allemaal wel kennen. Het blijft ook gewoon leuk om te experimenteren!
Wijn & vlees
- Bij wit vlees, zoals kalfsvlees of karbonade past een lichte rode wijn met weinig tannines. De meest droge varianten van rosé kunnen ook.
- Biefstuk, entrecote, lamsvlees, eendenborst, zonder vettige sauzen, zijn het lekkerst met de middenmoot van alle rode wijnen. Een vollere wijn die toch nog wat frisheid, maar niet te veel stevige tannines heeft.
- Een sterk aromatische rode wijn past het beste bij stevig vlees; geroosterd, mediterraan, gerookt en gegrild (barbecue) vlees. Maar ook bij rund, lam, varken, wild, worst en gedroogde ham.
- Hoe steviger het stuk vlees, hoe meer tegenwicht de wijn moet bieden. Dat vraagt dus om kracht in het glas met een uitgebalanceerd samenspel van fruit- en houtaroma’s.
Wijn & vis en schaaldieren
- Lichte vis met een stevige textuur en schaaldieren wil graag zwemmen. Daarbij past een lichte en frisse begeleider. Wijnen die het aroma van de vis ondersteunen en niet overheersen. Mag ook mousserend zijn!
- Bij vettere vis past doorgaans een rondere witte wijn. Het basisdruivenras is dan vaak Chardonnay, al dan niet met houtrijping. Hoe romiger het gerecht, hoe voller de wijn kan zijn. Gerookte zalm valt zonder frisse toevoegingen bijvoorbeeld in deze categorie.
- Sushi is nog lekkerder met een elegante witte wijn, zeker wanneer deze nog wat restzoet heeft. Een lichte Sauvignon Blanc doet het ook goed.
- Mousserende wijn past goed bij zout(ige) visgerechten als kaviaar, ansjovis en sushi.
Wijn & gevogelte
- Bij kip past een droge wat vollere witte wijn, mousserend mag ook.
- Bij fazant, kwartel of eend wordt meestal een lichte rode wijn gekozen.
- De saus of een ander begeleidend gerecht is mede bepalend voor wat het beste past. Een rijker garnituur betekent dat er een vollere rode of witte wijn gekozen kan worden.
Wijn & pasta
- Hierbij passen frisse, lichtrode wijnen, maar ook aromatische, frisse witte wijnen of soms een rosé. Veel van onze wijnen passen goed bij pasta.
Wijn & groente
- Bij gegrilde groente past of een soepele rode of een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner of rosé.
- Bij gekookte of gestoomde groente is een vollere witte wijn beter op zijn plaats, terwijl bij groene of rauwe groente een frisdroge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner, de smaak het best tot zijn recht laat komen.
- Gerechten met een Aziatische inslag hebben vaak een pittige smaak door de specerijen en iets zoetigs in de vorm van suiker, kokos of fruit. Dat matcht minder goed met droge wijnen. Kies bij zo’n gerecht dan een mooie witte wijn met een zoetje, zoals Riesling of Pinot Gris uit Alsace of Duitsland.
- Bij quiche en paddestoelen? Meestal een lichte rode wijn.
Wijn & salade
- In salades worden vaak frisse ingrediënten gebruikt, zoals vinaigrette, citroensap, augurkjes, uitjes en andere friszure smaken. Een strakke frisse wijn past hier het beste bij. Het bekendste druivenras met die eigenschappen is de Sauvignon blanc, maar ook Rueda (Spanje), Grüner Veltliner (Oostenrijk) en Verdicchio (Italië) vallen in deze categorie.
Wijn & kaas
- Port past goed bij oude en scherpe kazen of kazen met blauwschimmel.
- Past een stevige rode wijn bij pittige oude kaas of blauwschimmel? Wij zijn er in de loop der jaren van teruggekomen. Witte wijnen gaan wat ons betreft in het algemeen beter bij kaas.
- Geitenkaas is het beste af met frisse witte wijn met voldoende zuren.
- Bijna alle andere kazen gaan goed samen met een rondere witte wijn.
Tips voor het drinken van wijn
Witte wijn wordt vaak te koud geserveerd, rood te warm. Hoe voller de wijn, hoe minder koud je hem schenkt.
Temperatuur witte en rosé wijn | |
Mousserend en champagne | 6 – 10 C |
Lichte zoete wijn | 6 – 10 C |
Droge, witte wijnen | 10 – 12 C |
Dessertwijn | 10 – 12 C |
Intense en romige witte wijnen | 12 – 14 C |
Serveertemperatuur rode wijn | |
Lichte rode wijnen | 14 – 16 C |
Volle, fruitige rode wijnen | 14 – 17 C |
Krachtige rode wijnen | 15 – 18 C |
De vorm van het glas heeft grote invloed op de mate waarin de aroma’s van een wijn kunnen vrijkomen. Tulpvormige of naar binnen gebogen glazen zijn geschikt om wijn te walsen, waardoor de geur goed vrij kan komen. Om de wijn het beste tot zijn recht te laten komen, adviseren wij om de wijn te schenken in flinke, iets toelopende glazen die maar voor 1/3 worden gevuld. Voor elke wijn schone glazen nemen is misschien chic, maar niet echt nodig. Bij het overgaan van wit op rood, of van zoet op droog, kun je aan tafel je glas even om spoelen met wat water.
Een fles wijn een half uur of een uur voor het schenken openmaken is zinloos. Jonge wijn is gebaat bij wat zuurstof, maar een flessenhals is veel te klein om daar iets in te betekenen. Het overschenken in een ruime karaf met een brede bodem is dan de oplossing, maar dat hoeft niet lang tevoren. Het mag op het schenkmoment zelf. Tijdens het schenken komt de wijn al in contact met lucht, wat de wijn zal verzachten. ‘Volwassen’ wijnen moet niet te lang voor het drinken worden gedecanteerd, want door blootstelling aan zuurstof krijgt de wijn misschien onbedoeld een te grote ‘duw in de tijd’. Alleen al het walsen van de wijn in het glas is meestal voldoende om de aroma’s goed vrij te laten komen.
Het echte decanteren, het héél voorzichtig overschenken in een karaf, wordt meestal gebruikt als middel om bezinksel (droesem) onderin een fles rijpe of ongefilterde wijn te verwijderen. Voor enkele wijnen uit ons assortiment is decanteren aanbevolen.
Het serveren van wijn is net als bij een kaasplankje: van zacht naar sterk van smaak en van jong naar oud. Hiermee kunnen de smaakpapillen wennen aan de toename van smaakgehalte en mondgevoel. Dus eerst droge wijn en dan zoete wijn, eerst wit en dan rood, eerst licht en dan zwaar.